Een voor jou mooie foto heeft onder meer te maken met de belichting. 

Hoe werkt dit?

Lichtgevoeligheid: ISO, dat zegt iets over de lichtgevoeligheid van de  je camera. Een laag ISO getal, bv ISO 100, is niet echt lichtgevoelig, sommige camera's kunnen heel hoog in de ISO, mijn camera rond 20.000. Het nadeel van een ( te) hoge ISO is de vaak ontsierende ruis in je foto.

Sluitertijd: deze waarde geeft aan  hoelang de sluiter van de camera open blijft staan. Lange sluitertijd, dan komt er veel licht op de sensor. Een lange sluitertijd is ongeschikt voor bewegende objecten, of je moet het bewust toepassen.

Diafragma (f): Dat is eigenlijk de opening waardoor licht op de sensor valt. Een grote opening = veel licht, een kleine opening, juist weinig licht.  Wat bijzonder is, is de waarde aanduiding. Een laag getal, bv F2.6 geeft een grote opening aan. Hierdoor valt er relatief veel licht op je sensor. Een hoog getal, bv F16 is juist een kleine opening waardoor het licht op je sensor valt.

Meer weten, lees dan verder

 

De sluitertijd;

Als je bv in de avond auto's wilt fotograferen en je kiest een lange sluitertijd, enkele seconden of meer, dan zal je in de foto een lange rode streep zien van de achterlichten van de auto's. Best mooi en creatief, als dat tenminste je bedoeling was. Wil je dat dus niet, kies je een korte sluitertijd. Bij het fotograferen van dieren is het noodzakelijk om juist een hele korte sluitertijd te kiezen omdat dieren toch wel vaak in beweging zijn.

Lichtgevoeligheid, de ISO waarde;

Dit is bij veel camera's verschillend, maar de meeste camera's kunnen en wat hogere ISO best aan. Probeer het zelf eens, bv bij het fotograferen van de vezels van een tennisbal. Begin bij een hele lage ISO, bv 100 en ga zo stapsgewijs naar een hogere ISO net zolang tot er ruis optreed. Als bv bij ISO 1000 ruis op  de foto zichtbaar wordt is dat eigenlijk het maximale. Wellicht kan je camera nog hoger en dat kan best wel eens nodig zijn, maar je weet nu wel wat het nadeel zou kunnen zijn ( Bij avondfotografie of bij sterrenfotografie kan je bijna niet zonder een hogere ISO).

Diafragma

Dat is een bijzondere vind ik zelf. Buiten de hoeveelheid licht die via je objectief op de sensor valt, heeft het diafragma ook invloed op de scherpte diepte van je foto. Zie meer hierover op de volgende pagina. 

 

 

Scherpte diepte, wat nu weer?

Scherpte diepte op een foto kan heel mooi zijn. Een geringe scherptediepte zorgt er voor dat bv de achtergrond of de voorgrond van je onderwerp onscherp is. Je ziet dit vaak bij portretfotografie. Het  onderwerp komt daardoor los van de achtergrond of wordt meer benadrukt door een onscherpe voorgrond. 

Dit effect wordt Bokeh-effect genoemd en dat krijg je door een klein f (diafragma) getal te kiezen, bv f 4, een grote opening dus).  Wil je dat juist niet, je onderwerp moet één geheel met de voorgrond of de achtergrond vormen, dan kies je een hoger f getal, ( minder licht op de sensor) bv f 32.

Ik vind het ook lastig, maar even een korte oefening:

Instelling ISO 500, sluitertijd 1/250 en f 11.

ISO:             

Als ik de ISO naar beneden breng, bv naar ISO 250, dan wordt mij foto donkerder. 

Sluitertijd:   Als ik mijn sluitertijd verleng, bv 1/500, wordt mijn foto lichter, korter wordt de foto donkerder;

Diafragma:  Als ik mijn diafragma groter maak, een kleiner getal dus, wordt mijn foto ook lichter.

Zin om alles eens echt uit te proberen?

Een oefening  met deze instellingen vindt je op de volgende pagina. 

Met dank aan canon. Canon heeft een hele  mooie oefening gemaakt met ISO, sluitertijd, diafragma en ook de scherpte diepte.

In deze oefening zie je de achterzijde van een camera en je kan verschillende instellingen kiezen:

De manual stand, als je de camera in deze stand zet, kan je zelf alles handmatig instellen;

Shutterpriority (Tv) sluitertijd voorkeur

aperture (Av); die diafragma voorkeur.

Probeer ze allemaal eens uit. Het is echt leerzaam. 

Hierbij de link:

http://www.canonoutsideofauto.ca/play/

Veel plezier

Mochten toch er nog vragen zijn, tips of behoefte aan (meer) begeleiding, bel of mail gerust!

Maak jouw eigen website met JouwWeb